Det mest populære rallyet i verden. Dakar ønsker vinnerne velkommen

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Rally er en av de mest populære typene moderne racing. Den er veldig spektakulær, og derfor interessant for millioner av seere over hele verden. Blant alle slags mesterskap er ruten «Paris-Dakar» spesiell. Dette løpet skiller seg ut fra resten. Hvorfor tiltrekker det fans og deltakere så mye? Dette vil bli diskutert i denne artikkelen.

Historien til det berømte bilmaratonet

Paris-Dakar Rally har blitt arrangert siden slutten av 1978. Forfatteren av ideen om en slik rute var en motorsykkelracer fra Frankrike T. Sabin. I 1977 gikk han seg vill i den libyske ørkenen under Abidjan-Nice-løpet. Etter flere dagers vandring uten mat og vann ble motorsyklisten funnet av nomader som reddet ham. Til tross for alle ulykkene gjorde ørkenen et uutslettelig inntrykk på Sabin, som han ønsket å dele med hele verden. Det var denne ideen som inspirerte rytteren til å lage ruten til det mest populære rallyet til dags dato. Dakar, i henhold til planen til Thierry Sabine, skulle være endepunktet for løpet, og Paris var startpunktet.

dakar rally
dakar rally

Den opprinnelige ruten for rallyet gikk gjennom Nord-Afrika, Algerie, men på grunn av den vanskelige politiske situasjonen og økt uro i denne staten, ble et annet land, Marokko, godkjent for løpet. Noen ganger en del av måten deltakerne overvinner gjennom Libya.

Først var løpet en av etappene i verdenscupen. Imidlertid skapte konkurransereglene mye kontrovers, som et resultat av at det ble besluttet å ekskludere rallyet fra verdensmesterskapets samlede plassering og gjøre det autonomt.

Det er interessant at ikke bare profesjonelle racerførere, men også mange rockestjerner, kjente idrettsutøvere fra andre disipliner (alpinløpere, klatrere, yachtseilere og andre) deltok i konkurransen gjennom historien.

Rally-regler

For å delta i denne konkurransen må du kjenne reglene for rallyet. Dakar er det endelige målet for ruten. Løpet starter i Paris. Konkurransen varer i tre uker og dekker en distanse på cirka 10 000 km. Racers har lov til å delta ikke bare i spesielle rallybiler, men også i biler, så vel som lastebiler og motorsykler. Det er en egen konto for hver transportform. Antallet deltakere kan ikke bare være profesjonelle syklister, men også amatører, som vanligvis utgjør omtrent 80 % av det totale antallet søkere.

rally paris dakar

Som nevnt ovenfor inkluderer ikke verdenscupstillingen dette rallyet. Dakar er den siste byen på veien til rytterne, hvor vinnerne bestemmes. Tilfor å bli mester i konkurransen trenger du bare å ta forbi rivalene dine i dette bilmaraton, i motsetning til verdenscuppen, hvor deltakerne får poeng for hvert løp, som summeres ved slutten av sesongen.

Rallyvinnere

kamaz rally dakar

Frem til begynnelsen av det 21. århundre var Stefan Petransel hovedrekordholderen for antall seire i Paris-Dakar-rallyet, som vant dette bilmaratonet seks ganger i løpet av ti år med deltagelse i det.

2001 var et vannskilleår både når det gjelder løpsregler og vinnere. I samsvar med endringene som ble gjort i konkurransereglene, kunne ikke laget ha med seg utstyr, som i tilfelle et sammenbrudd ville kunne fikse problemet. Eventuelle reparasjoner måtte utføres av sjåfør og navigatør. Samme år vant en kvinne, Jutta Kleinschmidt, rallyet for første gang.

Russiske lastebiler har blitt virkelige triumfer i Paris-Dakar-rallyet. KamAZ-master, et utmerket russisk lag, har vunnet maraton mange ganger. De siste årene har hun fortsatt å holde ledelsen og vinner jevnlig store internasjonale konkurranser.

Team "KAMAZ-master"

rally paris dakar kamaz

I historien til Dakar Rally har det russiske laget vunnet dette prestisjetunge maraton 13 ganger. I 2015 ble rallyet, som fant sted på territoriet til Bolivia, Argentina og Chile, for første gang vunnet av pilot Airat Mardeev i lastebilkategorien. På siste etappe av løpet klarte han å løsrive seg fra forfølgerne sine og overgikk til slutt sine nærmeste konkurrenter,blant annet lagkamerater, på henholdsvis 14 og 51 minutter (2. plass - Nikolaev, 3. plass - Karginov).

Dermed viste de russiske pilotene igjen hva KamAZ-bilen er verdt. Rally "Dakar" fra år til år i plasseringen av lastebiler sender til ham.